Stel je voor⁚ je hebt een warmtepomp die je huis verwarmt. Die warmtepomp gebruikt elektriciteit om water warm te maken‚ en dat warme water gaat dan naar je vloerverwarming. Maar wat gebeurt er als je warmtepomp aanstaat‚ maar je huis al warm genoeg is? Dan gaat de warmtepomp gewoon door met warm water maken‚ en dat is zonde van de energie.
Daar komt een buffervat om de hoek kijken. Een buffervat is eigenlijk een grote watertank. De warmtepomp kan dan het warme water in het buffervat stoppen‚ en dat water blijft warm tot je het nodig hebt. Zo hoef je niet steeds de warmtepomp aan te zetten‚ en bespaar je energie.
Vloerverwarming werkt op een lagere temperatuur dan radiatoren. Dat betekent dat de warmtepomp minder hard hoeft te werken om het water warm te maken. Maar het betekent ook dat de warmtepomp vaker aan en uit moet‚ omdat het water sneller afkoelt. Een buffervat zorgt ervoor dat de warmtepomp minder vaak hoeft te starten en stoppen‚ waardoor hij langer meegaat.
Nee‚ niet altijd. Als je een goed geïsoleerd huis hebt en een warmtepomp die goed is afgesteld‚ dan heb je misschien geen buffervat nodig. Maar in de meeste gevallen is een buffervat een goede investering‚ omdat hij de warmtepomp efficiënter maakt en de levensduur verlengt.
De grootte van het buffervat hangt af van de grootte van je huis en de warmtepomp. Je moet ook rekening houden met de kosten van een buffervat. Overleg met een installateur om te bepalen of een buffervat voor jou geschikt is.
Getagd: #Vloerverwarming #Vloer #Warmtepomp