Je vloerverwarming is een belangrijk deel van je huis, vooral in de winter. Maar wat als je merkt dat je vloerverwarming niet meer zo goed werkt? Misschien is het niet meer zo warm als vroeger, of hoor je vreemde geluiden. Dat kan betekenen dat er lucht in je vloerverwarmingssysteem zit. En dat betekent dat je je vloerverwarming moet ontluchten en bijvullen.
Je vloerverwarmingssysteem werkt met water. Dat water wordt warm gemaakt door je cv-ketel en stroomt door de buizen in je vloer. Maar soms kan er lucht in die buizen komen. Die lucht neemt de plaats in van het water, waardoor de warmte niet meer goed door de vloer kan stromen. Je vloerverwarming wordt dan niet meer goed warm.
En als er veel lucht in je systeem zit, kan de druk in je cv-ketel te laag worden. Dan werkt je cv-ketel niet meer goed, of zelfs helemaal niet. Daarom is het belangrijk om je vloerverwarming regelmatig te ontluchten en bij te vullen.
Het is verstandig om je vloerverwarming een keer per jaar te ontluchten en bij te vullen. Doe dat het liefst in de herfst, voordat de koude maanden beginnen. Maar als je merkt dat de vloerverwarming niet meer zo goed werkt, of als je vreemde geluiden hoort, dan kan je je vloerverwarming ook vaker ontluchten en bijvullen.
Om je vloerverwarming bij te vullen, heb je een vulslang nodig. Die slang sluit je aan op de vulkraan van je cv-ketel. Open dan voorzichtig de vulkraan en laat een klein beetje water in een emmer lopen. Sluit de vulkraan weer als de druk in je cv-ketel weer op het juiste niveau is.
Let op⁚ als je de vulkraan te snel opent, kan er te veel water in je systeem komen. Dat kan voor problemen zorgen. Open de vulkraan dus altijd voorzichtig en controleer regelmatig de druk in je cv-ketel.
Als je je vloerverwarming regelmatig moet bijvullen, kan dat betekenen dat er een lek in je systeem zit. Neem dan contact op met een installateur. Die kan je helpen om het lek te vinden en te repareren.
Weet je niet zeker hoe je je vloerverwarming moet bijvullen? Vraag dan advies aan een installateur. Die kan je precies uitleggen hoe je dat moet doen.
Getagd: #Vloerverwarming #Vloer