Heb je een huurwoning en is je verhuurder bezig met een renovatie? Dan vraag je je misschien af⁚ "Mag mijn verhuurder de huur verhogen na de renovatie?". En zo ja, "Hoeveel mag de huurverhoging dan zijn?".
Het antwoord is⁚ Ja, je verhuurder mag de huur verhogen na een renovatie. Maar er zijn wel regels voor.
Een renovatie is meer dan alleen een likje verf of het vervangen van een kapotte kraan. Het gaat om een verbetering van de woning die ervoor zorgt dat je er prettiger woont. Denk aan een tweede toilet, dubbelglas of centrale verwarming.
De maximale huurverhoging na renovatie is 5,5% (prijspeil 2024). Dit betekent dat je verhuurder de huur niet meer dan 5,5% mag verhogen, zelfs als hij veel geld heeft uitgegeven aan de renovatie.
De maximale huurverhoging geldt niet voor vrije sectorwoningen. Dat zijn woningen die niet onder de sociale huur vallen.
Er is geen wettelijk recht op een vergoeding voor overlast tijdens de renovatie. Maar veel woningcorporaties hebben wel protocollen voor vergoedingen.
Ben je het niet eens met de huurverhoging? Dan kun je contact opnemen met je verhuurder. Je kunt ook advies vragen bij de huurcommissie.
Ik hoop dat dit artikel je meer duidelijkheid heeft gegeven over de regels voor huurverhoging na renovatie. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je verhuurder of met de huurcommissie.
Getagd: #Renovatie