Stel je voor, je hebt thuis een lekker warm bad genomen. Het water is lekker heet, maar je wil niet dat al die warmte verloren gaat. Dan heb je een warmtewisselaar nodig!

Een warmtewisselaar is eigenlijk een soort buis waar warm water doorheen stroomt. Dit water kan komen van je cv-ketel of van een andere bron, zoals een zonneboiler. De warmte van het water in de buis wordt dan overgedragen aan het water in je vloerverwarmingssysteem.

Met vloerverwarming heb je warmte onder je voeten. Dat voelt heerlijk! Maar hoe wordt die warmte nu eigenlijk gemaakt? Daar komt de warmtewisselaar om de hoek kijken.

De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte van het water in de buis wordt overgedragen aan het water in je vloerverwarmingssysteem. Dit water stroomt dan door de buizen die onder je vloer liggen en zo wordt je huis lekker warm.

Waarom een warmtewisselaar?

Een warmtewisselaar is handig omdat je hiermee energie bespaart. Je hoeft niet al het water in je vloerverwarmingssysteem te verwarmen, maar alleen het water in de warmtewisselaar. Dat scheelt energie en geld!

Ook is een warmtewisselaar veilig. Het water in de warmtewisselaar is gescheiden van het water in je vloerverwarmingssysteem. Zo voorkom je dat er warm water uit je vloerverwarmingssysteem kan lekken.

Hoe werkt een warmtewisselaar?

Een warmtewisselaar werkt eigenlijk heel simpel. Het warme water uit de cv-ketel of zonneboiler stroomt door de buis in de warmtewisselaar. Dit warme water geeft zijn warmte af aan het water in je vloerverwarmingssysteem. Het koude water uit je vloerverwarmingssysteem wordt dan warm en stroomt door de buizen onder je vloer.

Wat moet ik nog meer weten?

Er zijn verschillende soorten warmtewisselaars. De meeste warmtewisselaars zijn gemaakt van koper, maar er zijn ook warmtewisselaars van staal of roestvrij staal. De beste warmtewisselaar voor jou hangt af van je situatie en je budget.

Wil je meer weten over warmtewisselaars of vloerverwarming? Vraag dan gerust advies aan een specialist!

Getagd: #Vloerverwarming #Vloer

Soortgelijke materialen: