Heeft je verhuurder je woning verbeterd? Dan mag hij misschien de huur verhogen. Maar hoe werkt dat precies? En hoeveel mag hij de huur verhogen?
Als je verhuurder je woning heeft verbeterdmag hij de huur verhogen. Dit mag bovenop de jaarlijkse huurverhoging die de wet toestaat.
Maar de huurverhoging moet wel in verhouding staan tot de kosten die de verhuurder heeft gemaakt. Hij mag de huur niet zomaar verhogen met een willekeurig bedrag.
De verhuurder mag alleen verbeteringen aanbrengen aan je woning als hij daarvoor toestemming heeft van jou. Behalve als je in een gebouw woont met minstens 10 woningen. Dan heeft de verhuurder toestemming nodig van minimaal 70% van de huurders.
De hoogte van de huurverhoging hangt af van de kosten die de verhuurder heeft gemaakt. Er is geen vast bedrag dat de verhuurder mag verhogen. Maar de huurverhoging moet in verhouding staan tot de kosten die de verhuurder heeft gemaakt.
De verhuurder moet kunnen aantonen wat hij heeft uitgegeven aan de verbeteringen.
Als je het niet eens bent met de huurverhoging, kun je contact opnemen met de verhuurder. Je kunt ook een onafhankelijke instantie inschakelen om de hoogte van de huurverhoging te beoordelen.
Let op⁚ tot 1 juli 2024 mag de verhuurder de huur met maximaal 3,1% verhogen. Vanaf 1 juli 2024 mag de huur met maximaal 5,8% worden verhoogd.
Als je verhuurder je woning heeft verbeterdmag hij de huur verhogen. Maar als je woning niet is verbeterd, mag hij de huur niet zomaar verhogen. Je kunt dan contact opnemen met de verhuurder of een onafhankelijke instantie inschakelen.
Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Lees de huurcontract goed door en vraag eventueel advies aan een onafhankelijke instantie.
Getagd: #Renovatie